Kuka meidät tuntee?
Monikulttuurinen ohjaustyö Ohjaamossa -hanke ponnistaa tilanteesta, jossa Porissa asuvat maahanmuuttajataustaiset nuoret eivät tunne Ohjaamo ja sen palveluita. Ohjaamon tunnettuus on avainasemassa hankkeen onnistumiselle: jos tieto ja toimenpiteet eivät tavoita kohderyhmää, hanketta ei voi pitää onnistuneena. Miten siis vastaamme tähän haasteeseen?
Maahanmuuttajataustaisia nuoria on lähdetty tavoittamaan pitkälti oppilaitoksien avulla, mikä on tuntunut olevan yksi luonnollinen reitti. Oppilaitosten kautta saadaan kiinni opiskeleva osa maahanmuuttajanuorista, joten tarvitaan useita tapoja Ohjaamon tunnettuuden lisäämiseksi.
On tärkeää, että Ohjaamon fyysinen sijainti tunnetaan. Tästä syystä hanke järjesti Porin päivän yhteydessä Avoimet ovet -tapahtuman Ohjaamolla. Tapahtumaa voi pitää siinä mielessä onnistuneena, että Ohjaamon ovi kävi päivän aikana tiuhaan ja Ohjaamosta kiinnostuneet pistäytyivät tutustumaan Ohjaamoon. Valitettavasti nimenomaan maahanmuuttajataustaisia nuoria saatiin paikalle vain yksittäin, mitä voi pitää pienenä pettymyksenä. Huono ajankohta, markkinointi tai jokin muu tekijä – syitä jäätiin hanketiimissä pohtimaan.
Hanketiimi on markkinoinut hankkeen palveluita muun muassa Satakunnan te-viranomaisten järjestämässä rekrytointitapahtumassa, jossa työnantajat ja maahanmuuttajataustaiset työnantajat voivat tavata toisiaan. Tapahtumaan osallistui paljon maahanmuuttajia, joista osa oli iältään hankkeen kohderyhmää. Tätä kautta löytyi taas yksi muoto Ohjaamon tunnettuuden lisäämiseen.
Heti hankkeen alkumetreillä on myös huomattu, miten Porin pienessä suuressa kaupungissa yhteistyö muiden maahanmuuttajatyön toimijoiden kanssa on hyvin keskeinen tekijä sujuvan ohjauspolun rakentumiseen. Hankeaikaisen toiminnan juurtumisen edellytykset ovat asia, jota hanketiimissä on pohdittu projektin alkumetreiltä lähtien. Matkan varrella siihen sekä otsikon kysymykseen saataneen vastauksia.